Kitap Oku[yorum] (Bigep Projemiz)

03.01.2021 275

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü

PROJE FORMU

Projenin Adı/Başlığı:

KİTAP OKUYORUM

Proje Yürütücüleri :

Ayşen YAYLA

Yağmur ÖZKAN DURMUŞ

Kader ÇELİK

Okullarımızda kitap okuma etkinlikleri düzenleyerek okuyan, okuduğunu anlayan, gelecek kuşaklar için okumayı bir yaşam kültürü haline getiren bir okul modeli oluşturulması hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz yoluyla ailelerini de etkileyerek geleceğin okuyan bir toplum yapısını okullarımızdan başlayarak kazandırdığımız okuma alışkanlıkları ile gerçekleştirilecektir. Okuma etkinliklerine uygun belirlenmiş kitaplardan öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmaları sağlanarak bireysel olarak her öğrencinin okuma kültürü ve alışkanlığı kazanmaları sağlanacaktır. Yeni öğretim programlarının kazanımlarına uygun olacak bu çalışma ile okumanın öğrencilerimizi hayata hazırlayacağı ilkesinden hareket edilmektedir. Etkinlikler her kurumun kendi bünyesinde en verimli sonuçlara ulaşacakları zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilecektir. Kendi faaliyet planımız çerçevesinde belirlenecek olan kitap okuma, yorumlama ve anlatma etkinlikleri ile önce kitap sevgisi aşılanacak, devamında okumanın bir gereklilik olduğu aşılanacaktır.

Okuyarak olayların ve gelişmelerin gerçek boyutunu öğrenen bireyler olarak öncelikle kendine olan güvenini artırması hedeflenmektedir. Kitap okumayı sevdirmek, okuduklarını anlama, anlatma ve yorumlama becerisi kazandırmaktır. Aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırılacaktır. Bu durumu yeni programlar çerçevesinde ders başarısının artışı, hayata bakış açısında genişleme, okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki uyandıracaklardır. Bu etki insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter ve dolaylı olarak hayat başarısına etki edecektir. Edinilen geniş kelime dağarcığı sayesinde, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesine imkan sağlayacaktır. Boş zamanın olmadığı boşa harcanan zaman olduğu kavramları yerleştirilerek zamanını kitap okuyarak değerlendiren öğrencilerimiz, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olacaklardır. Okumanın düşünmeye olan katkısı ve hayata bakış penceresinin genişlemesi sayesinde ders başarısının artışı ile hayat başarısını yakalamalarına katkı sağlayacaktır.

1)     Okuma kültürünün gelişimine katkı sağlayarak kitap okumayı bireyin hayatının her döneminde kalıcı kılmak.

2)     Kitap okumayı sevdirmek ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak.

3)     Türkçeyi doğru ve güzel kullanma becerisini geliştirmek.

4)     Öğrencilerin anlama ve yorumlama becerisini geliştirmek.

5)     Öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmek.

6)     Etkili ve akıcı konuşmalarını sağlayarak özgüven kazandırmak.

7)     İnsanlarla ilişkilerini güçlendirerek daha sosyal olmalarını sağlamak.

8)     Hayata farklı pençelerden bakarak bakış açısını geliştirmek.

9)     Ailelerin çocuklarıyla birlikte verimli zaman geçirmelerini sağlamak

10)  Türk ve dünya edebiyatının önde gelen yazar ve şairlerini tanımaları sağlanarak genel kültürlerini arttırmak.

ARALIK-OCAK

1.Planlamalar yapıldı.

2.Öğrenciler bilgilendirildi.

3.Öğrenci – veli okuma etkinliği düzenlenmesi

4. Gerekli takiplerin yapılarak öğrencilerden etkinlikle ilgili fotoğraf ve video istenmesi

ŞUBAT-MART

1.Okunacak kitapların belirlenip öğrencilere duyurulması.

2.Belirlenen bir tarihte okunan kitapların yorumlanması.

3. Okudukları kitapla ilgili yorumları istediği bir arkadaşıyla email yoluyla paylaşması.

4. Kitap kapağının tekrar tasarlanması.

5. Kitabın sonunu istediği şekilde bitirme çalışması.

NİSAN-MAYIS

1.Filmi çekilen bir kitabın okunması.

2.Filmin izlenmesi.

3.Film ve kitabın karşılaştırmasının yapılması.

4.Her sınıf seviyesinde belirlenen bir İngilizce kitabının okunması.

5.Kitabın Türkçeye çevrilmesi ve kitap kapağının tasarlanması.

6.Projeye düzenli katılım sağlayan öğrencilere "Kitap Kurdu" belgesi verilmesi.

7. Proje kapanış raporunun oluşturulması.

Projenin herhangi bir maliyeti yoktur. Proje belirtilen aylarda sürdürülecektir.

ARALIK-OCAK AYI ÇALIŞMAMIZ

03-01-2021